Czym jest wilk masarski?

Maciej Piwowski
26.10.2021

Zakłady przemysłu spożywczego potrzebują naprawdę dużych urządzeń, które pomogą w codziennej pracy. Maszyny masarskie dzielą się na wiele typów ze względu na przeznaczenie, a także sposób użycia. Niemniej jednak każda z nich jest niezbędnym elementem w firmach przetwórczych. Jedną z takich maszyn jest wilk masarski. Dowiedz się, do czego służy i jakie ma znaczenie w branży przemysłu spożywczego.

Do czego służy wilk masarski?

Wilk masarski to urządzenie, które przeznaczone jest do rozdrabniania wszelkiego rodzaju mięs, a także innych produktów spożywczych. W zależności od modelu oraz zastosowanych sit i szarpaków możliwe do uzyskania są różne stopnie gradacji. Maszyny tego typu mają za zadanie znacznie zwiększyć efektywność produkcji. Są one nieporównywalnie szybsze od ręcznych maszynek oraz mogą mielić nawet zamrożone produkty. Ich wydajność może dochodzić nawet do 15 tysięcy kilogramów produktu na godzinę.

Gdzie przydatne są wilki masarskie?

Jak sama nazwa wskazuje, wilk masarski, został stworzony do użycia przede wszystkim w masarniach. Jednak nie jest to jedyne miejsce, w którym to urządzenie może być kluczowym elementem wyposażenia. Wilki spiszą się zarówno w małych przedsiębiorstwach takich jak stołówki czy burgerownie, jak i w ogromnych zakładach przetwórczych i firmach cateringowych. Tego typu maszyny przystosowane są do rozdrabniania każdego rodzaju produktów spożywczych, dlatego każda placówka znajdzie dla nich zastosowanie.

Jakie maszyny masarskie warto wybrać?

Przy zakupie urządzeń takich jak wilki do mięsa, należy kierować się przede wszystkim jakością wykonania. Ich przemysłowy charakter wymaga niebywałej solidności, odporności na działanie szkodliwych czynników i dostosowania do użytku praktycznie bez przerw. Dlatego warto zastanowić się nad maszynami od największych, najbardziej znanych producentów. Ich ceny mogą być dosyć wysokie, ale za to zagwarantują najnowocześniejsze technologie:

  • bardzo mocne silniki o różnych parametrach,
  • nowoczesne ostrza idealnie rozdrabniające produkty,
  • systemy zabezpieczające, chroniące operatorów podczas pracy,
  • rozmyślnie zaprojektowane zbiorniki, mieszadła czy inne elementy,

Alternatywą mogą być maszyny używane. Na rynku działają firmy, które zajmują się konkretnie sprzedażą używanych sprzętów. Sklepy takie jak BMG Trade oferują urządzenia pochodzące od różnych, jakościowych marek. Wyspecjalizowani pracownicy na pewno pomogą wybrać wilk masarski, który spełni każde oczekiwania. Często są to produkty wystawowe, które ani trochę nie odbiegają jakością od nowych.

Wykonanie maszyn masarskich

Regulacje i przepisy dotyczące przemysłu spożywczego narzucają producentom konieczność użycia wysokojakościowych materiałów, które będą spełniać wymagania unijne. Do tych najczęściej wykorzystywanych surowców należą stal nierdzewna i stal kwasoodporna. Ich użycie gwarantuje solidność całej konstrukcji i zapewnia bezpieczeństwo pracy. Dodatkowo wymienione materiały są niezmiernie łatwe w konserwacji i czyszczeniu. Dzięki temu higiena pracy jest ciągle na wysokim poziomie.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie