Kuchenka indukcyjna na kemping: tak czy nie?

Krzysztof Jagielski
07.11.2023

Kempingi, zwłaszcza te zagraniczne, stanowią coraz lepszą alternatywę dla hoteli i pensjonatów, a już na pewno z punktu widzenia fanów urlopowania pod namiotem. Jeśli właśnie kompletujesz swój zestaw biwakowy, to jednym z jego elementów musi być kuchenka do gotowania. Do wyboru masz dwie opcje: kuchenkę gazową lub indukcyjną. W naszym artykule omawiamy zalety i wady tej drugiej.

Dlaczego warto postawić na kuchenkę indukcyjną?

Kuchenka indukcyjna jest świetnym rozwiązaniem na polach kempingowych i kempingach, gdzie mamy swobodny dostęp do prądu (i odpowiednio wysokiego zabezpieczenia, o czym za chwilę).

Oto jej najważniejsze zalety:

  • Jest lekka, zajmuje mało miejsca;
  • Jest bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości;
  • Jest niewrażliwa na podmuchy wiatru (nie trzeba pilnować płomienia);
  • Śmiało można jej używać w namiocie;
  • Nie stwarza zagrożenia pożarowego;

Ideał? Mogłoby się tak wydawać, natomiast nie dla każdego kuchenka indukcyjna będzie optymalnym rozwiązaniem.

Rozważ wady kuchenki indukcyjnej

Podstawową wadą takiej kuchenki jest to, że wymaga podłączenia do prądu, co w praktyce wyklucza ją z użytku „na dziko” – no chyba, że wozisz ze sobą pojemne akumulatory. Taka kuchenka jest więc opcją wyłącznie dla osób, które planują biwakować na kempingach i wybierać parcele z dostępem do prądu.

Pamiętajmy natomiast, że kuchenka indukcyjna, nawet jednopalnikowa, ma sporą moc – zwykle około 2000 Watów. Trzeba zatem sprawdzić, jakie zabezpieczenie jest w danej skrzynce na parceli. Jeśli jest to tylko np. 6 Amper, to uruchomienie kuchenki może powodować tzw. „wywalanie korków”.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie