Które uprawnienia dla gier mobilnych warto natychmiast wycofać?

Krzysztof Jagielski
11.01.2021

Gry mobilne zrobiły ogromną furorę na całym świecie i stanowią dziś bardzo dochodowy biznes dla ich twórców. Recepta na sukces okazała się być banalnie prosta: dajemy coś fajnego za darmo i zarabiamy na reklamach czy zakupach w aplikacji (np. lepsze bronie, szybsze samochody, skórki i inne dodatki). Specyfiką gier mobilnych jest też to, że z automatu żądają one licznych uprawnień – wielu użytkowników odruchowo je przyznaje, nie wiedząc, że może to być potencjalnie niebezpieczne. Jakie uprawnienia nie są potrzebne grom mobilnym i warto je od razu wycofać? Przykłady znajdziesz w naszym poradniku.

Dostęp do wiadomości SMS

Gra mobilna nie potrzebuje dostępu do wiadomości SMS, choć prawdopodobnie o niego poprosi. Dlaczego? Dzięki temu sztuczna inteligencja będzie mogła np. wysyłać Ci różne wiadomości z promocjami, kodami czy aktualnościami. Niby nic wielkiego, ale pamiętaj, że dostęp do wiadomości SMS oznacza także, iż twórca aplikacji będzie mógł np. czytać Twoje SMS-y – a przecież nigdy do końca nie wiesz, z kim masz do czynienia.

Wyświetlanie różnych elementów na innych aplikacjach

To uprawnienie również nie jest niezbędne do prawidłowego działania gry mobilnej, dlatego należy je jak najszybciej wycofać. O co tutaj chodzi? Dobrze wie każdy użytkownik aplikacji Messenger.

Gdy dostajesz nową wiadomość, to natychmiast na ekranie pojawia się informująca o tym ikonka – niezależnie od tego, czy w danej chwili korzystasz z innej aplikacji. Jest to denerwujące, a w przypadku gier mobilnych też kompletnie nieprzydatne – zwłaszcza, że wyświetlanymi elementami będą najpewniej zwykłe reklamy.

Instalowanie innych aplikacji w tle

Takie uprawnienie trzeba wycofać w pierwszej kolejności. Nie ma żadnego uzasadnienia, dla którego gra mobilna miałaby mieć możliwość instalowania czegokolwiek w pamięci urządzenia bez zgody jego właściciela. Nie wiemy przecież, czy będą to zwykłe aktualizacje, czy może jednak złośliwe oprogramowanie. Tutaj trzeba się kierować zasadą ograniczonego zaufania i samodzielnie decydować o tym, co zostanie zainstalowane na smartfonie czy tablecie.

Dodatkowo radzimy sprawdzić, czy przypadkiem aplikacja nie uzyskała dostępu do uprawnień administratora – jeśli tak, to od razu wycofujemy to uprawnienie. Administratorem urządzenia może być tylko jego właściciel.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.